Ziua Munților Țarcu – 21 Mai 2016!

O întâlnire prietenoasă!

24 mai 2016 Comments (0) Știri

Ziua Universala a Iei

Ziua universala a iei, o sarbatoare aparuta oarecum spontan in mediul virtual, se afla in acest an la a 4-a editie, devenind o traditie moderna. Ideea a luat nastere in anul 2012, cand comunitatea La Blouse Roumaine a propus ca, in data de 24 iunie, romani de pretutindeni sa imbrace camasa populara, iia, ca un omagiu adus traditiei si continuitatii poporului nostru. La aceasta chemare, au raspuns cu mult entuziasm grupuri de romani din tara si de peste hotare, aparand astfel prima editie a Zilei universale a iei, un motiv de sarbatoare si mandrie pentru orice roman.

IMG_565714

Foto: Oana Stoian

A fost aleasa data de 24 iunie deoarece se suprapune cu o sarbatoare precrestina a poporului nostru, inchinata in cinstea Sanzienelor. Sanzienele sunt niste flori galbene ce miros a miere dar, mitologia populara le pune in directa legatura cu fiinte supranaturale care ocrotesc oamenii si dau rod bun campului. Se spune ca in noaptea de Sanziene, cerurile se deschid si, pentru scurt timp, lumea materiala a oamenilor si lumea supranaturala se intalnesc. Pentru a fi de bun augur aceasta intalnire, oamenii se imbracau in straie de sarbatoare, purtau cununi de sanziene si faceau focuri pe varfurile dealurilor. Obiceiurile legate de aceasta traditie variaza de la o zona geografica la alta dar in esenta, este o sarbatoare a bucuriei, a belsugului, a fertilitatii campului si oamenilor deopotriva.

 

 

Astfel, asemenea strabunilor nostri, am ales si noi, in timpurile moderne pe care le traim, sa imbracam straiele traditionale si sa purtam cununi de sanziene in aceasta zi si cu voie buna sa onoram o traditie ce isi impleteste radacinile cu ale poporului nostru.

IMG_56633

Foto: Oana Stoian

Costumul nostru popular si in special camasa, iia, reprezinta legatura neintrerupta ce o avem cu stramosii nostri. Fiecare iie a fost cusuta cu daruire si iubire de catre bunicile, strabunicile sau mamele noastre impletind in broderia fina, istoria neamului si istoria fiecarei familii in parte. Astfel, altitele si raurii ce impodobesc atat de rafinat straiele noastre traditionale sunt povesti tacute dar vii, pe care ochiul sufletului stie sa le citeasca in taina.
Pentru onoarea de a purta asemenea haine fermecate si pentru datoria de a purta traditia mai departe, in plina era digitala, ne adunam laolalta pe data de 24 iunie si impletim in cununi de sanziene vechi cu nou, trecutul cu prezent si viitor.

 

Ziua iei la Lugoj

2013

Prima editie a Zilei Universale a iei a avut loc in 24 iunie 2013, la chemarea comunitatii virtuale La Blouse Roumaine si a fost inceputul unui eveniment care a imbracat planeta in ie. Lugojul nu s-a lasat mai prejos si, cu ajutorul unor Sanziene si voinici, am reusit sa sarbatorim pentru prima data impreuna Ziua Universala a Iei. A fost o prima editie timida dar cu mult suflet. Am impletit cununi de sanziene iar copii au invatat sa deseneze motive traditionale in timp ce, pe scena ne-au incantat cu programul lor artistic seniorii de la Centrul de persoane varstnice Sf. Nicolae dar si tinerii artisti de la Clubul elevilor precum si ansamblul Sanzienele de la Boldur.  Inspirati si tare mandri de iile noastre, ne-am prins in hora si am dansat Ciuleandra in ploaie pana am imbunat Sanzienele.

 

IMG_56953

Foto: Oana Stoian

Editia 2-  2014
A doua editie a adus pe scarile amfiteatrului de la Universitatea Dragan lume mult mai entuziasta, mult mai curioasa sa afle povestile cusute pe panza. Ca si la editia anterioara, au participat seniorii de la Centrul de persoane varstnice Sf. Nicolae, tinere talente de la Clubul elevilor, Sanzienele de la Boldur, copii de scolile gimnaziale din Lugoj.Am avut ateliere de brodat semne traditionale pe etamina, atelier de impletit cununi de sanziene si un program artistic diversificat. La final, cele mai vechi, cele mai tinere, cele mai autentice si cele mai frumoase ii au fost premiate. Deja o traditie in sine, am dansat Ciuleandra in hora, si ne-am promis ca si anul urmator sa ne vedem si impreuna sa ducem traditia mai departe.

 

 

 

Editia a 3-a   2015

 

A treia editie a adus in program un element drag lugojenilor: mersul pe bicicleta. Astfel, a treia editie a debutat cu o pedalare in iie apoi, datorita vremii capricioase, adapostiti in holul Universitatii Dragan, am imbinat programul deja cunoscut al Zilei iiei (cantece si dansuri populare, poezie in grai) cu diverse demonstratii sportive, de la zumba la kickboxing. Nu au lipsit nici in acest an cununile de sanziene, semnele cusute si participarea plina de suflet a artistilor nostri lugojeni iar numarul tot mai mare de spectatori si participanti care poarta cu mandrie ia traditionala a fost confirmarea ca Ziua iei este un eveniment asteptat cu mare drag.

 

IMG_55935fb

Foto: Oana Stoian

Lasă un răspuns

Sari la bara de unelte