„Concordia 30 ani ” din 31.07.09 – 02.08.09

22 Septembrie 2009 – Ziua internațională fără mașini –

19 august 2009 Comments (0) Știri

Trasee remarcate in Poiana Ruscă

În perioada 6-11 august 2009 câțiva colegi de-ai mei de la GEOTIM (Asociaţia Studenţilor Geografi din Timişoara) împreună cu Asociaţia Bănăţeană de Turism au remarcat câteva trasee în „munții noștri”.

1 Tomești -Luncani
2 Luncani -Tăul Ursului
3 Tăul Ursului- Vf Rusca
4 Tăul Ursului- Vf Padeș
5 Zolt -Luncanii de Sus

” În această vacanţă am putut onora invitaţia oferită de Asociaţia Bănăţeană de Turism, iar în perioada 6-11 august am realizat marcaje în Munţii Poiana Ruscă. Geotim a fost reprezentat de Ovi, Cristi, Andreea şi Roxana.

Joi, 6 august

După ce cu greu ne-am trezit dimineaţa la 7, după o oră, am plecat din faţa Universităţii de Vest spre comuna Tomeşti, loc ce avea să ne fie casă timp de 5 zile. Drumul a fost unul special, mai ales că la câteva minute după ce am plecat ploua puternic. Cazarea a fost asigurată de Primăria comunei Tomeşti, în cadrul unei săli de sport. După ce ne-am acomodat cu atmosfera liniştită a unui sat de munte, am început marcajele pentru prima zi. Ne-am împărţit în două grupe şi am realizat marcaje între Tomeşti şi satul Luncani.

Vineri, 7 august

A doua zi părea a fi una promiţătoare, mai ales că era soare dimineaţa. Urma să realizăm marcaje între satul Luncani şi Tăul Ursului, locul de unde se despart cele două drumuri, spre Vârful Padeş şi spre Vârful Rusca. Din nou ne-am grupat în 2 echipe. Iar din partea Asociaţiei Bănăţene de Turism, domnul Szabo cu un prieten au realizat marcaje de la Tăul Ursului spre Vârful Rusca. Ziua a devenit mult mai interesantă când a început să plouă, totuşi a fost frumos şi aşa. La finalul zilei, domnul Szabo ne-a gătit ciupercile, pe care le-a adunat în timpul zilei, o cină foarte delicioasă.

Sâmbătă, 8 august

În această zi am mers împreună spre Vârful Padeş, plecând de la Tăul Ursului. Drumul a fost destul de dificil, deoarece drumul era prin pădure, iar datorită nefolosirii acestuia, cărarea nu mai exista. Ne-am putut bucura de frumoasă vedere, pe care am avut-o de pe Padeşel. Fiind vreme frumoasă am putut observa toată partea sudică a Munţlor Poiana Ruscă, Mureşul şi chiar o parte a Munţilor Apuseni. Pe lângă toate acestea, pentru noi a fost o zi plină de zmeură, mure şi turtă dulce.

Duminică, 9 august

Fiind şi zi de sărbătoare ziua a început puţin mai târziu. Am mers cu maşina până în satul Zolt, din comuna Fârdea. De aici a plecat prima echipă, iar cea de a doua din apropierea satului Luncanii de Sus. Pe parcursul traseului am întâmpinat atât pădure cât şi spaţii mari de pajişti neutilizate, care în prezent sunt pline de ferigi. Totodată am putut admira din anumite poieniţe Lacul Surduc, cunoscut şi sub numele de Lacul Fârdea.

Luni, 10 august

Acestă ultimă zi la Tomeşti, a fost una dintre cele mai lungi, traseul ce trebuia realizat avea cea mai mare distanţă de până acum. Am plecat împreună din satul Luncani şi am mers pe traseul secundar până pe Vârful Padeş. Peisajul era variat, de la pădure, la zone de pajişti și drum forestier. Sus în apropiere de vârf erau singurele spaţii neafectate de activităţiile forestiere. Liniştea din aceste zone era cea mai bună pentru puţină relaxare.

Marţi, 11 august

După cele 5 zile, în care am realizat marcajele, fiecare am pornit pe drumul nostru. Băieţii au plecat spre Munţii Retezat, iar ceilalţi am plecat spre Timişoara.
Acum, sperăm să mai mergem şi în septembrie, pentru a realiza marcaje şi în zonele în care încă nu există sau în care tebuie refăcute.

Mulţumim Asociaţiei Bănăţene de Turism pentru cazare, drum şi diurna primită, dar mai ales pentru timpul petrecut acolo.” Relatează una dintre participantele la această acțiune , Roxana Putan.

Deci dragi prieteni , traseele există, potecile nu există peste tot, de ce? – Pentru că stăm prea mult acasă și nu mergem să facem măcar traseele montane din jurul nostru, din jurul Lugojului, așa că acum aveți un motiv în plus să ieșiți și să parcurgeți măcar unu din traseele făcute de ei, sigur nu o sa va rătăciți . 🙂

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte