Acțiune de ecologizare a malurilor raului Timiș

Proiecție Foto/Video CUPA CONCORDIA – vineri 5 iunie ora...

22 mai 2009 Comments (0) Știri

Thea Vid – prima româncă pe un optmiar

Cho Oyu (Turquoise Goddess) – 8,188m , al şaselea optmiar al lumii.

altitudine: 8.188 m
amplasare: Nepal–China (Tibet)
masivul muntos: Himalaya

Theodora Vid: din jurnalul unui optmiar.

În această primăvară Thea şi-a propus să escaladeze unul din cei 14 optimari: Cho Oyu, al şaselea ca înălţime între giganţii lumii.

„Anul acesta am reuşit, în fine, să primim viza de Tibet şi toate actele
necesare călătoriei şi astfel aventura noastră poate începe. Facem parte dintr-o expediţie multinaţională cu alpinişti din Suedia, Danemarca, Olanda, Spania, Franţa, Germania, Africa de Sud.

Trecem graniţa dintre Nepal şi Tibet peste Podul Prieteniei pe autostrada Arnico, călătorind în microbuze confortabile. Avem alături de noi colegii de expediţie şi personalul agenţiei de turism format din 3 bucătari şi 5 şerpaşi.

Petrecem o noapte în Zhangmu (2300m) de unde pornim spre Nylam (3650m). In Naylam petrecem 2 nopţi şi avem timp să facem treking pentru aclimtizare. Vremea este superbă, fără nici un nor pe cer şi un vânt foarte uşor.

Plecând din Naylam, drumul urcă pe un deal de vreo 3800m de unde avem parte de o privelişte superbă a câtorva vârfuri din Himalaya.

Drumul urcă spre Tingri (4350m), unde petrecem alte 2 nopţi pentru climatizare. Tingri este ultima localitate înainte de tabăra de bază, aşa că facem ultimele cumpărături şi ne luăm rămas bun de la civilizaţie. În Tingri urcăm pe un deal de unde putem admira o panoramă superbă cu Everestul şi Cho Oyu pe un fundal cu cer albastru, fără urmă de nori.

Din Tengri încărcăm totul pe iaci şi plecăm spre tabăra de bază chinezească, unde ne instalăm corturile şi începem pregătirile pentru expediţie.

Tabăra de bază, situată la aproximativ 5000m, este foarte confortabilă, avem cort pentru bagaje, cort pentru bucătărie cu 2 bucătari + 1 ajutor de bucătar nepalezi şi un cort pentru servirea mesei, precum şi câte un cort pentru fiecare membru al expediţiei. Atmosfera în grup este foarte bună, ne simţim bine impreună şi începem să ne împrietenim cu ceilalţi; avem o zi de relaxare în care fiecare face ce vrea… ascultăm muzică, jucăm cărţi, ne pregătim echipamentul pentru expediţie.

Tabăra de bază avansată (sau ABC) este situată la 5700m, în inima munţilor Himalaya, înconjurată de un peisaj mirific, de unde putem admira vârful Cho Oyu în toată splendoarea lui. Aici vom stabili tabăra de bază principală, unde vom sta mai multe zile. Se face “Puja”, o ceremonie budistă prin care cerem permisiunea zeilor de a urca pe munte; cu această ocazie suntem toţi binecuvântaţi precum şi echipamentul nostru. Şerpaşii întind steguleţele budiste cu rugăciuni peste tot, iar după ceremonie interpretează cântece tradiţionale şi dansează.

Din ABC putem vedea pasul Nangpa La ce trece în Nepal, înconjurat de minunate vârfuri himalayene înzăpezite. Prin pasul Nangpa La trece o veche potecă de iaci, folosită şi acum pentru schimbul de mărfuri dintre Nepal şi Tibet.

Suntem norocoşi să avem parte de o vreme minunată, cu mult soare. Noaptea temparatura coboară spre -8, -10 grade, dar ziua soarele este foarte arzător. Din ABC începe ascensiunea, trecând peste gheţari acoperiţi de morene.

09.05 –ajungem în tabăra 1 situată la 6400m chiar pe creastă, destul de uşor de urcat…. începem să punem primele corzi.

10.05 – tabăra 2 la 7125m, situată pe marginea unui platou larg… vreme bună cu vânt uşor, încep să apară primii nori.

11.05 – dimineaţa avem parte de o furtună de zăpadă, în unele locuri stratul de zăpadă are chiar 70-80cm, făcând dificilă găsirea corzilor de coborâre. Ninsoarea fiind tot mai abundentă suntem nevoiţi să coborâm în tabăra de bază unde vom petrece câteva zile plicitsitoare aşteptând vremea bună.

14.05 – după 3 zile de ninsoare, după-masă se arată din nou soarele şi ne pregătim foarte bucuroşi pentru ascensiune; suntem deja bine aclimatizaţi şi tot grupul are moralul ridicat… De mâine reluăm ascensiunea.

15.05 – cu forţe proaspete ajungem din nou în ABC.

16.05 – ajungem din nou în tabăra 1, după o urcare de vreo 4-5h…. aici vom dormi o noapte.

17.05 –după o urcare lungă şi dificilă, pe un perete de gheaţă, ajungem în tabăra 2 situată la 7125m ….de aici traversăm platoul şi începe ascensiunea spre T3.

18.05 – din tabăra 2 urcăm pe o pantă de vreo 30-45 grade spre tabăra 3, situată pe o porţiune mai plată, la 7550m…De aici vom începe ascensiunea spre vârf. Fixăm un nou set de corzi.

19.05 – ziua cea mare, ascesiunea spre vârf…pornim noaptea, urcăm
printr-o porţiune stâncosă, acoperită pe alocuri de gheaţă, pe o pantă mai abruptă de unde ajungem pe un platou larg, iar după traversare urcăm ultima pantă spre vârf.

Summit în jurul orei 8 (ora locală Tibet) de unde avem parte de un răsărit de soare superb cu magnificul Everest în faţa noastră, valea Khumbu precum şi vârfurile Lhotse, Makalu, Nuptse …admirăm minunata panoramă câteva minute, facem poze şi apoi începem coborârea.

20-21.05 – coborârea spre tabăra de bază…. Cu părere de rău dar cu amintiri minunate ne vom întoarce în civilizaţie.”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte