O zi cu zambete de copii!

23 iunie 2017 Comments (0) Știri

Tabără de copii pe Valea Cernei

 

Povestea ieșirilor împreună cu copiii de la Centrul Sf. Ioana Antida din Mondialul Bocșei, a continuat cu o tabără de două zile 10-11 iunie 2017, cu cortul, pe Valea Cernei. Sâmbătă dimineața cei 20 de copii însoțiți de Sora Iulia, Sora Alexandra, doamna Angela, Călin, Claudiu și Gabi au pornit în călătorie cu trenul spre Herculane. Pentru muți dintre ei, prima plimbare cu trenul din viața lor. Bucurie, curiozitate, somn, foame, prietenie au facut timpul sa treacă destul de repede. WOW! Ce frumos se văd din tren: dealurile, șoseaua, mașinile, râul. Ce înalți par munții care se apropie de noi! Din cand în când câte un tunel făcea surpriza și râsetele copiilor răsunau peste glasul roților de tren. În gară la Herculane ne-au întâmpinat Otilia, Diana, Dan, dl.Alex cu Lavinia și fetița lor. Ei au venit cu mașinile aducând materialele necesare. Microbuzul tocmit special a făcut oprire la Centrul de Vizitare a Parcului Național Domogled-Valea Cernei unde am aflat detalii despre cum arată și ce se găsește în el, de ce trebuie protejată natura și ce beneficii avem.

Ajungem și în locația prestabilită pentru tabără la Km 12, vizavi de pensiunea Dumbrava. În scurt timp pornim în excursia planificată pe Cheile Țăsnei. Pe un traseu ușor ocolitor și nu foarte abrupt, copiii sunt inițiați cu detalii despre mersul pe munte. Le sunt dezvăluite tehnici simple de urmat, dar și posibilele pericole în caz de neatenție. Un scurt popas pentru picnic energizează drumeții porniți în aventura de a descoperi muntele și frumusețile neprețuite din natură. În șir indian urmăm poteca și ajungem la punctul de belvedere. Explicațiile lui Călin despre munții Mehedinți și munții Cernei, despre casele și cătunele ce se văd în zare, despre floră și faună și mai ales despre Pinul negru de Banat, fascinează pe cei mici și cei mari deopotrivă. Pozele făcute acolo vor sta mărturie peste ani despre bucuria trăită la înălțime, în inima munților.

Plimbarea continuă pe chei. Stâncile calcaroase, înalte, ce străjuiesc neclintite valea prin care și-a croit drum un pârâiaș, micile cascade, sporesc voia bună. Popas de odihnă, joacă, poze și admirare a naturii în prima poieniță, de unde s-a facut cale întoarsă și coborâre pe abruptul din spatele pensiunii Dumbrava.

 

În grupuri mici trecem lucrurile pe puntea peste Cerna. Un loc minunat, liniștit unde urmează să instalăm tabăra de corturi.  Sosește Ionuț cu celelalte materiale și prânzul de la catering Octavian. După ce foamea a fost potolită ascultăm cu nerăbdare informațiile și explicațiile despre: Ce este un cort? Cum se montează? Cum se utilizează și păstrează și cum dormim în el. Montarea corturilor în echipă, pregătirea cu materialele necesare pentru confort și așteptarea înserării au sporit agitația și nerăbdarea pentru experiența dormitului la cort. Teama de a nu fi singuri, de animale au fost exprimate sincer de micuții excursioniști. Detaliile despre aprinderea focului cu amnar, cartofii în jar, cârnații înfipți în bețe făcute la fața locului, cântecele la foc pe înserate, cântecul greierilor și lumnițele licuricilor sunt amintiri ce se vor păstra negreșit în suflet.

Duminică dimineața însorită, toată lumea fericită dupa experiența dormitului în cort. Un vis împlinit. Micul dejun acompaniat de brânză și lapte muls proaspăt de la văcuțele de pe vale, a fost deliciu și surpriza oferită de tanti Maria care s-a bucurat să vadă copilași zburdalnici prin poiana dânsei.

Se strânge tabăra și se pornește în excursie spre Cascada Vânturătoarea. Poteca ușor abruptă la început, poartă singură pașii copiilor inițiați deja în urmărirea marcajului și mersul încet, ordonat pentru a ne bucura de priveliștile descoperite la fiecare pas. Puncul de belvedere  dă prilej de răgaz și fericire pentru curajul de a ajunge atât de sus, pe munți. Lângă cascadă asistăm minute bune la spectacolul stropilor în cadere și verdele puternic al al vegetației din jur. Câteva detalii despre cascadă măresc uimirea și senzația trăită este exprimată pe chipul inocent al copiilor.

La întoarcere prânzul s-a servit la pensiunea Dumbrava. Jocuri de echipă în poiană, înghețată pe băț și tihnă definesc dupămasa de duminică.

 

În așteptarea trenului pentru întoarcere acasă vizităm gara Herculane declarată Monument istoric. O gară deosebită. Ne gândim cu recunoștință că suntem prin locuri unde odată veneau împărați și prințese să se bucure de apele termale, aerul ionizat și peisajele de vis. Copiii au pregătit aici un moment artistic de mulțumire față de Clubul Concordia care ne-a emoționat în mod deosebit. Le mulțumim că au fost ascultători și prezenți si mulțumim și celor care s-au implicat și au făcut această ieșire posibilă!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte