Extreme Day 6 Way (concurs de cățărat)

Streetball Lugoj 12 iunie 2010

31 martie 2010 Comments (0) Știri

România va face curățenie națională pe 25 septembrie

Joi, 25 martie 2010, s-a lansat oficial “Let`s Do It, Romania!”, cel mai mare proiect de implicare socială organizat până în prezent în România, care îşi propune curăţarea mormanelor de gunoi generate de oameni în arealele naturale ale ţării într-o singură zi. Ziua de Curăţenie Naţională anunţată astăzi în premieră va fi 25 septembrie 2010, dată la care toţi românii sunt aşteptaţi să participe la “schimbarea la faţă” a României.

În luna aprilie, proiectul intră într-o etapă foarte importantă, cartarea, realizată cu ajutorul voluntarilor înscrişi prin intermediul site-ului proiectului. Aceasta presupune determinarea mormanelor de deşeuri din arealele naturale şi stabilirea coordonatelor acestora cu ajutorul GPS-ului, informaţiile fiind ulterior încărcate într-un soft special. Rezultatul final al acestei acţiuni este harta deşeurilor din România, în baza căreia vor putea fi estimate resursele necesare pentru reuşita proiectului, inclusiv numărul de voluntari necesari în ziua de curăţenie. În acest moment, sunt înscrişi pentru cartare 1.543 de voluntari din 3.500 necesari la nivel naţional, iar acţiunile propriu-zise vor începe în judeţul Cluj.

S-au alăturat proiectului ca parteneri atât autorităţi centrale (Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sporturilor, Agenţia Naţională Apele Române, Jandarmeria Română, Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA, Ministerul Culturii şi Cultelor, Administraţia Parcul Natural Bucegi, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului), cât şi o parte din cele locale.

Etapele incluse în derularea “Let’s Do It, Romania!” sunt: înscrierea voluntarilor pentru echipa centrală şi formarea echipelor de lucru; realizarea hărţii deşeurilor (ce include procesul de cartare); comunicarea (ce presupune anunţarea şi mobilizarea diferitelor tipuri de public); acţiunea de curăţare (practic ziua de implicare masivă a populaţiei); încheierea (evaluarea impactului, concluzii, predarea ştafetei mai departe).

Fiind vorba de un proiect de mare amploare, este necesar sprijinul întregii societăţi civile, de la autorităţi centrale şi locale, companii, ONG-uri, furnizori de spaţiu media, persoane publice şi furnizori de servicii, până la publicul larg, care se poate înscrie pentru poziţii de coordonare locală sau ca voluntar pentru procesul de cartare, precum şi pentru Ziua de Curăţenie Naţională, atunci când formularul de înscriere va fi disponibil pe site-ul oficial http://www.letsdoitromania.ro.

“Let`s Do It, Romania!”este inspirat din iniţiativa Estoniei, unde 50.000 de voluntari au luat parte la ziua de curăţenie organizată pe data de 3 mai 2008. Ideea a devenit un adevărat fenomen, şi alte ţări urmând exemplul Estoniei: Letonia, Lituania şi Portugalia sunt state în care ideea a avut de asemenea succes, iar pe lista viitoare s-au mai înscris, în afara României, Slovenia şi India. România este cea mai mare ţară din Europa în care se va organiza acest proiect. Echipa de organizare cuprinde 60 de voluntari, atât membri ai unor ONG-uri, cât şi persoane fizice.

Până la acest moment, prin intermediul reţelelor de socializare proiectul a reuşit să adune peste 20.000 de susţinători individuali, care se pot transforma în voluntari în ziua stabilită pentru curăţenie.

În afara obiectivului evident, curăţarea ţării de deşeuri, proiectul are şi o importantă componentă de educare şi responsabilizare a populaţiei în ceea ce priveşte grija faţă de mediul înconjurător.

“Let`s Do It, Romania!” este proiectul tuturor celor care cred că în țara noastră se întâmplă şi lucruri pozitive atunci când fiecare este dispus să contribuie, chiar cu foarte puţin: o singură zi, pentru o Românie curată.

Persoane de contact:

Anamaria Hâncu, anamaria.hancu@letsdoitrormania.ro, 0734 857 405

Anca Baniţă, anca.banita@letsdoitromania.ro, 0724 229 678

Site: http://www.letsdoitromania.ro

În această acțiune ne vom implica și noi, Clubul de turism Concordia. Pe această cale, îi rugăm pe cei care vor să participe ca voluntari să ne contacteze pentru a facilita organizarea.

Haideți să facem curat în România!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte