AvenTura Dolomiți 2008

Anina – Ciudanovița

27 martie 2009 Comments (0) Trasee

Peștera Comarnic cu Speotimiș

!!! Galerie foto – http://www.concordialugoj.ro/readarticle.php?article_id=21

 

Pentru că avem un program stabilit la începutul anului şi încercăm să ne ţinem de el cât de cât sau cel puţin să punctăm cât mai mult din el, Călin se interesează de turele celor de la Asociaţia Speotimiş.
Aşa că într-o zi de marţi mă sună Călin şi mă întreabă cum stau cu timpul liber în weekend, pentru că avem o ieşire la Peştera Comarnic împreună cu trupa de la Speotimiş, plus un grup de studenţi dornici de o peștereală.
Într-o seară de vineri, cu maşina pregătită de drum şi cu o harta în mână plecăm în căutarea localităţii Iabalcea de unde ştiam că pleacă drumul nostru forestier până lângă cantonul Comarnic unde se află şi intrarea peşterii.
Drumul este foarte simplu, la ieşirea din Reşiţa spre Anina, la aproximativ 9 km se face stânga spre localitatea Iabalcea şi de acolo se ţine drumul principal. La ieşirea din Iabalcea drumul se desparte dar se ţine traseul din stânga. Prima dată întâlnim Cantonul Padina Seacă unde cei care nu vor să șofeze pe drumul mai puţin practicabil(recomandat un 4×4) pot lăsa maşina. După încă câţiva kilometri se ajunge şi la destinaţie adică Cantonul Comarnic.
Coordonatele GPS pentru Peştera Comarnic sunt: 21.947339,45.179484,0.
De înnoptat în prima zi am făcut-o la Cantonul Comarnic şi nu a fost o noapte prea bună. Frigul a tras de toţi, câţiva, printre care şi noi, am preferat dormitul la cort a doua zi… nu toate sunt aşa cum vrei să fie :).
Sâmbătă dimineaţă ne echipăm şi intrăm în peşteră cu toată trupa (peste 20 de persoane). Peştera Comarnic este o peşteră prietenoasă şi pentru partea “vizitabilă” nu este nevoie de echipament specific, dar nu trebuie să lipsească cască de protecţie, lanternă şi o hartă a peşterii.
Ne-am simţit excelent cu trupa de la Speotimiş. Ne-au povestit despre peşteră şi despre aventurile lor prin galeriile pământului.
Spuneam mai sus de hartă pentru că peştera este foarte mare şi noi chiar şi cu harta în mâna la un moment dat aveam impresia că ne învârtim în cerc… Au început să apară întrebări şi afirmaţii de genu: “Încep să-mi fac griji? Nu, am văzut şi alte posibilităţi, deocamdată staţi liniştiţi!:)”. Ehh, totul era sub control.
În total cred că am petrecut aproximativ 5 ore prin peşteră, unii au preferat să intre şi pe activ, zona unde curge cu foarte multă putere, apă.
Seara împreună cu Călin ne hotărâm să părăsim Cantonul şi trupa şi o luăm pe cont propriu spre Iabalcea unde am şi campat ca următoarea zi să dăm o tură cu biciletele ( Nermed-Clocotici-Carașova-Nermed).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte