Chemarea Muntelui

Tabără de copii pe Valea Cernei

23 iunie 2017 Comments (0) Știri

O zi cu zambete de copii!

 

Concordienii, impreuna cu copiii de la Centrul Sfanta Ioana Antida din Mondialul Bocsei, au petrecut vineri,  12 mai 2017, o zi in natura, la Tapia. Stropii de ploaie de dimineata au incercat sa strice planul. S-a hotarat repede ca nimic nu va impiedica sa ne bucuram de aceasta zi. Jocul de-a vrabiutele, mingilecolorate si rasetele au animat repede atmosfera. Bucuria copiilor a dat startul la voie buna.

Excursia pana la Columna de la Tapia(Tapae) a reusit sa impleteasca descoperiri despre istorie, biologie, stiintele naturii. Monumentul care își are orginile în timpuri străvechi și a cărui nume amintește de evenimentele istorice care au avut loc aici în perioada daco-romană, respectiv celebrele Bătălii de la Tapae(. Numele Tapae sau Tapia este de origine dacica)

În 86, regele dac Duras și-a trimis trupele la sud de Dunăre în provincia romană Moesia.

După acest atac, împăratul roman Domițian a venit personal în această provincie, reorganizând-o în Moesia Inferior și Moesia Superior. Aici a plănuit un viitor atac asupra Daciei.
Bătălia din 87
Domițian a inițiat o puternică ofensivă asupra Daciei în 87, ordonându-i generalului Cornelius Fuscus să atace. În vara lui 87, acesta, cu cinci sau șase legiuni, a traversat Dunărea.

 

Ei au întâlnit armata dacă la Tapae, unde romanii au fost prinși într-o ambuscadă, suferind o mare înfrângere. Aproape toți soldații din Legiunea a V-a Alaudae au fost uciși, însuși generalul Cornelius Fuscus murind în luptă, iar dacii le-au capturat steagurile și mașinile de luptă.

După această victorie, regele dac Diurpaneus a primit supranumele de Decebalus, însemnând „cel curajos” sau „cel puternic”.
Ofensiva romană a continuat în anul următor, în fruntea forțelor romane aflându-se generalul Tettius Iulianus. Armata romană a intrat în Dacia pe același drum pe care intrase și Cornelius Fuscus în anul precedent.
Batalia din 88
Bătălia s-a dat în principal în aceeași zonă, la Tapae, rezultatul fiind de această dată o victorie romană. Din cauza drumului dificil către Sarmizegetusa, capitala Daciei, și din cauza mai multor înfrângeri suferite de Domițian în Pannonia, ofensiva romană s-a oprit, iar Decebal și Domițian au încheiat pace.

 

Plante, pomi, copaci, flori, fluturi si alte vietuitoare au fost subiect de intrebari, curiozitati. Mersul voios pe poteci, pedealuri, cu momente de cantece sau de impresie ca dor picioarele, jocurile de echipa, pranzul tip picnic, au impulsionat permanent drumetii. Finalul a dat un plus de culoare zilei, imortalizand chipurile copiilor cu tot felul de palarii, ochelari, rame de tablou, la un atelier foto. Fosnetul copacilor, trilurile pasarelelor si rasetele copiilor rasunau in padurea verde crud ce ne-a fost gazda pentru cateva ore. Surpriza cea mare,curiozitate si teama la inceput, dar convinsi cu blandete de Calin, a fost tiroliana. Adrenalina combinata cu strigatul de lansare oarecum in gol, a dus la exprimarea fericirii copiilor, care isi doreau sa repete experienta.

 

 

O zi cu zambete de copii, a fost rasplata unei zile in care s-a daruit timp si suflet.

“Poti. Vrei. Dar faci?“  Este sloganul sub care s-a desfasurat a XVIa editie a Saptamanii Nationale a Voluntariatului, 15-21 mai 2017.

Povestea merge mai departe…

 

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte