Revelion 2010-2011 Godeanu

Cu dor la Condor

23 februarie 2011 Comments (0) Trasee

La “ Bătrâna”

Bătrâna este o comuna din judetul Hunedoara, situată în munţii “Poiana Ruscă”, la o altitudine de aproximativ 900 m, înconjurată de păduri şi separata de satele din jur de vai adanci. Face parte din zona etno-geografica “Ţinutul Pădurenilor”.

Aici poţi ajunge fie prin judeţul Timiş , fie prin Hunedoara
Din judeţul Hunedoara se poate ajunge cu maşina pana sus pe drumul de pleaca din localitatea Dobra, iar din Timiş : Faget-Margina-inaite de Romaneşti se face stânga către Pietroasa- Poieni Sat -Poieni Strâmbu de unde urmează un drum de 15 km marcat cu cruce rosie care te duce până la intrarea in sat.

Satele specifice acestui ţinut au o suită de elemente care fac această zonă cu adevarat specială ; şi anume:

• Amplasarea aşezărilor pe culmi şi nu în văi cum sunt aşezările rurale localizate de obicei.

• Dealurile terasate pentru cultivarea cerealelor.

• Existenţa caselor cu acoperiş de paie

• Porţi la fiecare intrare în sat (vramiţa satului)

• Inexistenţa cimitirului (morţi se ingroapă în faţa sau în spatele casei)

• Dantelăria scluptată în lemn la geamurile caselor şi ţesăturile cu un colorit vesel aşezate la fereastră.

Localnicii sunt mândri de comuna lor şi ne-au răspuns cu bucurie la întrebările noastre curioase despre acoperişurile de paie pe care doar un singur localnic mai ştie să le facă şi după spusele lor, fiind costisitor de renovat nu vor mai fi refacute cele ce se destrama. Ţăsturile în care se cocea odinioară pâinea, se folosesc acum doar la sărbători.

Este interesantă lucrătura dantelată, în lemn, precum şi coloritul ce împodobesc casele. De asemenea am putut vedea cruci de morminte în curtea casei sau în grădină (troiţe).
O altă localnică ne povestea cum se schimba la fiecare doi an locul izlazului cu cel al ţarinii, adica locul de păşunat al animalelor, cu locul de semanat culturi, pentru a fi roditor. Porţile de la intrările în sat au rolul de a împiedica animalele să treacă din locul de paşunat în ţarină (prin sat) .
Acum au drum cu acces dinspre Dobra, de două ori pe saptamana se aduce marfă la magazinul mixt.
Utilităţile nu lipsesc şi dau un contrast foarte mare între coşuri de gunoi pe stalpi şi casele de lemn şi paie , între drumul cu namol şi pompele pentru apa, între parabolice , fibră optică şi crucile din faţa caselor , între primaria de acolo placată cu şindrilă şi primariile altor sate care arata ca palatele..

O excursie prin aceste ţinuturi te face să întelegi că viaţa locuitorilor nu este prea uşoară, întelegi de ce majoritatea tinerilor au plecat la oraş. Şi totuşi, când pleci de acolo nu poţi să nu regreti aerul curat, linistea şi omenia, chiar şi noroiul care-ti da un fel de libertate atunci când calci pe uliţe şi uiţi de civilizaţie, poluare şi indiferenţă. Câteva ore petrecute acolo, devin lecţie de viaţa, de supraviţuire, de iubire şi respect pentru oameni şi natură.

Text : Gabi Petrescu
Poze: Ţîru Călin

Lasă un răspuns

Sari la bara de unelte