Program 2010

Expediție in KanTengri (7010m)

29 ianuarie 2010 Comments (0) Știri

Ghid pentru GPS și pentru Google Maps

Acum ceva vreme mi-am pus problema să gasesc o cale de a lua trasee/coordonate făcute pe Google Maps și a le pune pe GPS, cât și pentru calea inversă, de a lua trackuri/coordonate de pe GPS și a le pune pe Google Maps.

Există tot felul de programe și progrămele care te ajută să faci așa ceva, dar mai toate au nevoie de bani să meargă sau de vreun crack. Eu am căutat o metodă care să fie free, să fie utilizabilă pe orice computer din lumea asta conectat la net și să nu fie nevoie să ai cunoștințe tehnice deosebite ori de operare a PCului :).

Ceea ce am găsit până acum, au fost rezolvări la fiecare problemă în parte, dar nicidecum descrierea unei metode de la un capăt la altul; metoda mea poate părea stufoasă, dar până la urmă sistemul este flexibil și abordabil de toți în varii configurații.

Rândurile următoare răspund la întrebări de genul: cum îmi culeg datele, cum le încarc în GPS, cum le fac vizibile pe net, cum le modific etc.

Sunt câteva lucruri/noțiuni care trebuie înțelese/explicate pentru a putea înțelege metoda aceasta de lucru. Așadar explicațiile sunt simpliste și sunt (aproape) întotdeauna adevărate. De aceea, să le considerăm ca fiind adevărate de acum în colo.

Eu folosesc Mozilla Firefox ca browser, Windows XP ca sistem de operare, receiver GPS (Garmin eTrex, 60CSx etc); pe lângă asta, mai e nevoie de:
*acces la Internet
*cont pe Google (pt a putea salva/creea hărți pe Google Maps maps.google.com)

*EasyGPS instalat (interfața între GPS și computer pentru a putea încărca/descărca puncte, trasee pe/de pe GPS unit)easygps

*acces la www.gpsvisualiser.com pt a converti fișierele cu coordonate în alte formate

*acces la www.elswhere.org pt a extrage puncte, hărți de pe Google Maps; citește acolo cum se folosește

Background

-Google foloseste fișiere tip KMZ/KML în care memorează coordonate, trackuri, imagini etc

-EasyGPS foloseste fișiere tip GPX

Situația 1.Vrei să faci un traseu pe Google Maps, apoi să îl salvezi pe GPS unit să îl folosești în teren

Scop: trebuie scos de pe Google Maps fișierul KML, pentru aceasta folosim un script, apoi convertim fișierul KML în fișier GPX și îl încărcăm pe GPS-ul din dotare.

a. Intri pe Google Maps, te loghezi pe contul tău de Google, te duci la „My Maps”, acolo dai „Create New” (sau deschizi o hartă deja făcută), te joci cu punctele, faci linii (adică trasee) etc, la sfârșit salvezi harta („Save” și „Done”).

b. Mergi pe www.elsewhere.org/journal/gmaptogpx și acolo urmezi instrucțiunile de instalare a scriptului care salvează fișierul KML de pe Google Maps.

c. Intri din nou pe Google Maps, „My Maps” și ajungi la hărți, vizualizezi harta creată anterior și utilizezi scriptul instalat de pe elsewhere.org conform instrucțiunilor (se poate să îți dea o eroare, dar o ignori).

d. În fereastra cu eroarea vei vedea textul „Please download the KML file (using this link, not the one provided by Google) and convert it using GPSVisualizer.”, dai un click dreapta pe „download the KML file” și apoi „Save link as”.

e. Așa vei avea un minunat fișier KML salvat pe computerul personal (ține minte unde l-ai salvat).

f. Mergi la gpsvisualizer.com, acolo caută zona unde scrie „Get started now” și apoi „Browse”, alege fișierul tău KML salvat mai înainte.

g. Apoi alege la „Output Format” să fie „GPX file” și click pe „Go!”.

h.Următorul ecran te anunță că „Your data has been converted to GPX.”, acolo vei vedea mai jos un nume ciudat de fisier GPX, click dreapta pe el, „Save link as” și așa ai salvat fisierul GPX pe computer.

i. Deschizi EasyGPS (instalat de la adresa indicată anterior) și cu el deschizi fișierul GPX (poti face modificări la nume, vezi tu ce anume).

j. Din meniul „GPS” selectează „Send to GPS” și trimite la GPS unit ceea ce ai selectat dintre traseele/coordonatele din fișierul GPX (în prealabil trebuie să setezi conexiunea PC – GPS unit).

k. Acum pe GPS trebuie să fie ceea ce se vede în fișierul GPX.

Situația 2. Vrei să dai jos de pe GPS coordonate/trasee și să le pui pe Google Maps

Scop: trebuie să dai jos de pe GPS trackuri/coordonate, le vei salva ca fișier GPX, apoi fișierul GPX îl convertești în fișier KML, apoi îl încarci pe Google Maps și îl faci hartă.

a. Deschizi EasyGPS, mergi la meniul „GPS” și opțiunea „Receive from GPS” va da jos de pe GPS ceea ce ai selectat tu în fereastra de dialog (waypoints, tracks, routes) (în prealabil leagă GPSul la computer:) ).

b. Salvezi în EasyGPS ce ai dat jos de pe GPS (vei salva un fișier tip GPX).

c. Mergi la gpsvisualizer.com, mergi la „Get started now”, acolo dai „Browse” și alegi fișierul tău tip GPX creat anterior.

d. Apoi alegi ca „Output Format” să fie „Google Earth” (adică vrei să faci un fisier KMZ) și click „Go!”.

e. Următorul ecran te anunță că „Your GPS data has been processed. Here’s your KML or KMZ file:”, acolo vei vedea mai jos un nume ciudat de fișier KMZ, click dreapta pe el, „Save link as” și așa ai salvat fișierul KMZ pe computer (nu uita unde l-ai salvat).

f. Intră pe Google Maps, loghează-te la contul personal, mergi la „My Maps” -> „Create new Map” (sau deschide una existentă) și în dreapta butonului „Done”, e un link „Import”, click acolo și încarcă fișierul KMZ creat anterior.

g. Trebuie să apară traseul, coordonatele din fișierul KMZ etc.

Hărțile pe Google Maps sunt publice ori private, dacă alegi să fie publice, poți face sharing la hartă trimițând linkul pe care ți-l generează Google. (în colțul dreapta sus al hărtii e „Link”, poți să faci și embeeded într-o pagină, blog etc tot din același loc)

Succes:)!

Articol scris de Cătălin Simion

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte