Proiectie Nepal

Proiecție Foto – Prin Nepal de capul nostru

Ziua Munților Țarcu – 21 Mai 2016!

17 mai 2016 Comments (0) Știri

Cupa Concordia la 20 de ani de la primul concurs

La mai bine de un an de zile,  de la reanimarea Clubului de Turism Concordia, de către promotorul și președintele de la acea oră, Cristian Bădoiu, în 26 decembrie 1996, printre alte activități interesante de promovare a turismului si ecologiei în Lugoj, noua generație Concordia căuta idei de promovare a ciclismului.

Așa că, adunați fiind, în număr destul de mare, la ziua Laurei Ploscariu, a luat naștere și s-a conturat ideea organizării unui concurs de ciclism în Lugoj, sau împrejurimile Lugojului,atât de propice ciclismului. Din câte îmi aduc aminte, la acest eveniment, erau prezenți : Andreea și Raluca Mărgineanțu, Cristian Bădoiu, Diana și Lavinia Pizmaș, Marius Iacob, Norbert Kristof, Dani și EdiBako, evident sărbătorita și subsemnatul.

Inițial, s-a dorit o cursă ciclistă care să aibă loc pe splaiul Coriolan Brediceanu, de întâi iunie, cu scopul de a mobiliza tinerii spre practicarea sportului pe două roți. Apoi, după câteva ședințe, cu o majoritate de membrii ai clubului, s-a stabilit ca locația desfășurării concursului să fie pădurea de la Hanul Ana Lugojana.

Și așa, s-a intrat în linie dreaptă, în organizarea primei ediții a concursului Cupa Concordia.

Întrucât în acea perioadă era o explozie de firme mici private, a urmat o goană de strangere de fonduri care să poată susține desfășurarea în bune condiții a competiției, dar și premierea concurenților. Aceste experiențe, îmi vor rămâne veșnic în amintire, felul în care oamenii percepeau organizarea unui concurs și mai ales faptul că mereu întrebau : și eu ce am de câștigat de aici? Nu exista conceptul de sponsor, publicitate, reclamă, etc…

Totuși au fost oameni care au făcut mici donații, fie în bani, fie în produse regăsite la vânzare în magazinele lor. Printre aceștia țin să-i menționez pe: Bubitsch SRL (Găvojdia), Club SRL (Lugoj), Ivan Bloch (Lugoj). Printre aceștia se află și cetățeanul elvețian Otto Forster care a sponsorizat și în anii ce au urmat concursul, dar mai important, este faptul că el venea dintr-o țară în care astfel de evenimente erau la un nivel mult superior și ne-a ajutat să dezvoltăm această competiție.

Apoi logistica, regulamentul, marcarea traseului, puncte de control,  cronometrarea, au fost provocări extraordinare, în era în care computerul personal, era la performanțe net inferioare multor telefoane celulare din ziua de azi… Și aici au fost oameni, care ne-au susținut și ajutat enorm, atât la prima ediție, dar și apoi, an de an. Țin să-i menționez pe dl. prof. Schlupp și soția Ana, dna. prof. Corina Serendan și soțul Adrian (cronometrare), Marius Iacob (comunicații). Desigur toți membrii clubului au fost angrenați într-un fel sau altul în organizarea concursului. Dar după primele trei ediții, echipa de organizare era așa de omogenă și funcționa totul așa de bine, încât nu mai era un efort de organizare așa de uriaș ca la prima ediție. Fiecare știa ce are de făcut și își făcea bucata lui de treabă.

Primul traseu, a fost unul scurt, de cca. cinci kilometri, pretabil a fi parcurs chiar și cu o banală bicicletă Pegas. Ghinionul a fost că, la prima ediție, chiar înainte de întâi iunie, a plouat timp de o săptămână înainte și traseul  era foarte moale, cu mult noroi. Chiar și așa, au participat cca. 40 de concurenți.

Regulamentul era unul relativ permisiv, ca oricine dorea să participe, să nu poată fi oprit de faptul că nu acea o bicicletă mountainbike sau cască de protecție, la acea vreme nu toată lumea avea acces la așa ceva.

Firește, cu trecerea timpului, odată cu experiența, nivelul de organizare a crescut, dar și cei care veneau la concursuri erau din toată zona, nu numai din Lugoj. Veneau concurenți din toate marile orașe mai apropiate: Reșița, Timișoara, Arad, Hunedoara, Caransebeș, etc, iar numărul concurenților creștea de la an la an, verificând buna organizare și desfășurare a concursului.

Mă bucur extraordinar de mult, să văd această competiție ajunsă la a douăzecea ediție, la standarde internaționale cu sute de participanți din România dar și din toată lumea.

 

Cristian Stanciu

mai multe informatii despre concursul de anul acesta :

http://www.concordialugoj.ro/cupa-concordia-editia-xx-aniversara/

Lasă un răspuns

Sari la bara de unelte