Caransebes – Cuntu – Tarcu – Lugoj

Retezat 7-9 noiembrie 2008

25 septembrie 2008 Comments (0) Trasee

Capalnas, Radna – catarat

Dupa cateva zile ploioase si destul de racoroase pentru aceasta perioada ne-am hotarat sa facem o excursie; ceva scurt, doar o zi prin imprejurimi: Lugoj – Capalnas – Lipova- Radna – Lugoj. Astfel, 4 studenti ( Schluppi, Razvan, Calin si Giumi) s-au intalnit in dimineata zilei de 20 Septembrie 2008 langa intersectia universitatii Dragan. Era o sambata dimineata destul de intunecata, statea sa ploua si norii gri ar fi descurajat pe multi. Dar nu si pe noi, trebuia sa evadm din oras si nici vremea rea nu ne-ar fi oprit… daca nu putem cutreiera muntii atunci macar sa vizitam monumente istorice.

Iesim din oras pe Fagetului si voia buna se instaleaza. Dilema mare: daca ni s-au aburit geamurile ce sa facem..sa dam drumul la caldura sau sa deschidem geamurile?! S-a ales a doua varianta, dupa multe pro si contra ca in parlament. Asa am trecut in judetul Arad, si anume in comuna Birchis. Acolo se afla una dintre resedintele familiei Mocioni: castelul Mocioni-Teleki din Capalnas. Construit pe la 1860 de catre mesteri italieni, castelul are o fatada bogata, in stilul Micului Trianon de la Versailles. Parcul ce il inconjoara are o suprafata de aproximativ 8 hectare. Imediat ce pasesti in curtea castelului observi arhitectura impresionanta. Desi nu se poate compara ca si marime cu Peles sau Bran, stilul este demn de titlul de castel. Fatada principala are coloane cu capiteluri corintice, încadrând cele trei usi prin care salonul de la parter comunica cu terasa. In fata terasei se afla o fantana si statuia unui cerb. Ce observi repede sunt decoratiunile de deasupra ferestrelor reprezentand o fetita cu doua suvite impletite. O doamna binevoitoare ne spune ca avem voie sa facem poze si ne explica pe scurt istoria castelului: cum a fost cumparat locul de cartre familia Mocioni in 1853, cuma fost construit castelul, cum chipul sculptat este de fapt al fetitei Mocioni care a murit la varsta de trei ani, inecata in paraul din parc; si cum, dupa un timp, mama ei a inebunit. Astazi in castel functioneaza un sanatoriu. O intrebam daca stie cati bolnavi sunt…si ne raspunde foarte prietenos: “Suntem cam 100.” Vizitam scurt parcul si plecam spre Lipova. Acolo vedem podul cel vechi si ne aducem aminte ce am invata la orele de romana, romanul “Mara”.

Vremea se cam strica de tot, dar nimic nu ne poate opri sa facem un picnic in masina: cumparam de la o alimentara din Lipova mancare dar ne infruptam abia in Radna (adica la 5 minute de mers cu masina). Dupa aceea mergem sa vizitam Bazilica Maria Radna. Ghidul nostru Schluppi ne explica de ce se numeste bazilica, cum in aripa stanga se gaseste un camin de batrani si de ce se fac pelerinaje aici. Jumatate din fatada bazilicii se reconstruieste iar cealalta jumatate necesita reparatii imediate. Dar inauntru peaceful gri isi schema forma: nu te-ai astepta sa gasesti asa o biserica frumoasa. Pe un hol in stanga sunt expuse picturi si poze aduse de cei carora li s-a intamplat o minune sau au fost ajutati de catre fecioara Maria.

Impresionati de biserica aceasta micuta dar impunatoare ne urcam in masina. Mergem mai departe. Ne oprim la niste stanci din Radna…un perete de catarat ne cheama. Desi cam ploua ne echipam si incepem distractia: alegem traseul si de aici in sus. Razvan este primul, pune buclele de asigurare pe masura ce catara. Suntem patru si am luat doar o coarda…astfel unul catara, altul fileaza si doi stau. Cei care stau sunt desemnati fotografi si asa incepe o “sesiune” foto. Dupa ce facem toti traseul acela incercam si altele, desi nu mutam coarda; timpul nu ne este favorabil, mai vine cate un nor mai intunecat ca ceilalti care chiar ne uda. Este destul de complicat sa iti mentii papucii de catarat uscati si nemocirliti. Chiar si pentru un incepator peretele ofera cateva prize adevarate “buzunare”…si coechipierii sunt foarte rabdatori ( Schluppi, Razvan, Calin) 😉 Dupa cateva ore de catarat, voie buna si apa din cer, ne impachetam si plecam multumiti spre Lugoj; a fost o zi minunata si o mini-excursie reusita 😀

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte