Caransebes – Cuntu – Tarcu – Lugoj

23 iulie 2008 Comments (0) Trasee

Apuseni

Demult doream sa ajungem prin Apuseni dar nu prea ieseau socotelile cu timpul liber. Dar intr-o zi, Norbi a rostit o data calendaristica si am zis excelent, cred ca pot sa-mi fac timp liber plus vremea trebuia sa tina cu noi. Timp liber ne-am facut, vremea a tinut cu noi si am pornit la drum intr-o zi de vineri cu inca doi colegi din Timisoara. Am plecat prin Timisoara – Arad – Salonta – Sudrigiu – Pietrosa. In acelasi loc se poate ajunge si prin Deva drumul din Lugoj fiind mai scurt. Drumul este bun chiar si sus pe munte. Pe la ora 13 am ajuns in camping (La Grajduri) lume multa, petrecareti, corturi, agitatie…

Dupa ce ne-am instalat am plecat la drum, destinatia Cetatile Ponorului: Grajduri – Balcoanele de la Cetatile Ponorului – Cetatile Ponorului prin pestera (durata ~5,5ore);
La inceputul traseului am ajuns la balcoane unde am facut o mica pauza de poze dupa care am inceput coborarea. Intrarea in pestera se face foarte usor chiar pe firul de apa care trece pe sub o stanca. Noi eram sa ne intoarcem din drum pentru ca nu am observat coborarea in pestera. La iesire am alimentat cu apa proaspata pentru ca am dat de un fir de apa care cadea subtire dintr-o crapatura. Ajunsi la cort, am imfulecat o lubenita lasata la rece in paraul din fata cortului dupa care ne-am relaxat la foc pentru a doua zi. Nici noaptea nu a trecut neobservata, petrecaretii nu s-au lasat de chef, ei continuand pana spre dimineata.

Sambata ni s-au mai alaturat inca doua persoane si am hotarat sa facem un traseu mai lung dar nu inainte de a cumpara o harta chiar din camping. Acolo se gasesc doua magazine, preturile putin piperate dar e bine ca exista. Daca aveti “buzunare lungi” pline de “cascaval” se poate negocia sa vi se aduca lemne de foc pana in fata cortului -))).

Destinatia Cheile Galbenei cu deviatii: Grajduri – Piatra Galbena – Ghetarul Focul Viu – Poiana cu Flori – Cheile Galbenei prin pestera – Izbucul Galbenei – Bacoanele Galbenei – Avenul Bortig (durata ~9,5ore);

Acest traseu este putin mai obositor, se urca pana la Piatra Galbena si la Focul Viu dupa care se coboara usor pana in chele Galbenei. Intrarea in chei te intampina cu cateva cabluri suspendate, dupa care se urca pe un versant si se coboara printr-o gaura. Cheile sunt foarte interesante, pe parcursul lor vin tot felul de cabluri suspendate, se poate alege si variata hop-top pe stanci chiar pe firul apei.

La capatul primei parti din chei se ajunge la o cascada care se revarsa chiar din pestera. Formele rotunjite din pestera spun ca exista foarte mult calcar, pestera fiind total diferita fata de cea din Ponoare. La iesire, traseul continua pe marginea cheilor prin padure pana la izbuc. De acolo se urca foarte abrupt pana pe la 1200m altitudine. In drum se pot face doua escapade, una pana la balcoanele cheilor si una pana la Avenul Bortig.

Duminica am ales sa nu mai facem nimica -)), am urcat cu masina pana la Padis unde ne-am potolit foamea si privirea cu noile pensiuni, cabane, cabanute, frumosii cai de la Padis si nu in ultimul rand cu privelistea.
Ce pot sa mai povestesc? A fost excelent!!! Si cu siguranta vom mai reveni pentru ca au ramas in urma inca multe trasee si locuri frumoase acolo sus.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte