Speologie

„Echipa este raspandita prin padure.Toti cauta cu infrigurare versantul inclinat. Se aude un strigat.
„Avem ceva aici!” Tocmai s-a descoperit o noua intrare de pestera. Nimeni n-a mai intrat aici. Oare ce ne asteapta dincolo de intrarea stramta si neprimitoare?”

Inca de la infintare (1979), printre membrii clubului de turism Concordia erau si speologi. Sub indrumarea d-lui prof. Petru Schlupp au fost explorate mai multe pesteri din Muntii Poiana Rusca, Muntii Banatului si bazinul Cernei. Dupa 1995 speologia a luat noi dimensiuni in cadrul clubului de turism Concordia sub influenta noii generatii condusa de Cristian Badoiu. S-au organizat tabere de speologie in pasul Jiu-Cerna, Stanuletii Mari (Masivul Piule-Piatra lui Iorgovan), Cavaran (Muntii Poiana Rusca), Valea Cernei. Au fost descoperite 20 de pesteri, cele mai importante fiind si cartate. S-au organizat proiectii de diapozitive din pesterile vizitate sau descoperite de noi, iar in 1999 am prezentat o expozitie de fotografii speo realizate de Clubul „Prusik” din Timisoara.

Datorita actiunilor realizate de club s-a dovedit ca si speologia este o activitate iubita in cadrul clubului. Ce ne propunem in continuare in speologie?

  • Continuarea explorarilor in Stanuletii Mari si la Cavaran;
  • Continuarea cartarii la pesterile descoperite de noi.

Comments are closed.

Sari la bara de unelte